Colní kynológovia zo šiestich krajín sa stretli na seminári v Tatrách

27.04.2013 Poprad

Tatranská Lomnica 26. apríla (TASR) - Dovedna 40 psovodov zo šiestich štátov sa tento týždeň zúčastnilo na medzinárodnom seminári v Tatranskej Lomnici, v rámci ktorého sa mali možnosť oboznámiť s prácou a postupmi svojich kolegov a vzájomne si vymeniť skúsenosti.
Hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková dnes informovala, že na historicky prvý seminár takéhoto zamerania okrem slovenských colných kynológov do Vysokých Tatier pricestovali aj ich kolegovia z USA, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Českej republiky.
„Psy dnes predviedli špeciálnu obranu, zadržanie páchateľa a taktiež praktické ukážky vyhľadávania tabaku v aute. Práve táto činnosť je v súčasnosti najčastejšie praktizovaným postupom najmä na hraniciach s Ukrajinou,“ pripomenula hovorkyňa. Dodala, že na školení sa zúčastnil aj šéf kynológov amerických jednotiek v Afganistane Mark Wynn, ktorý má dlhoročné skúsenosti s cvičením psov pre účely vyhľadávania.
Podľa štatistík bolo na Slovensku v minulom roku 350 záchytov súvisiacich s prevozom nelegálnych cigariet, pri ktorých asistovali služobní psy. Macíková doplnila, že v tomto roku už colníci majú za sebou asi 90 akcií, pri ktorých vďaka služobným psom zadržali väčšie či menšie množstvo tabakových výrobkov.
Pracovníci Finančnej správy SR pracujú v súčasnosti s viac ako 50 služobnými psami. Medzi plemená, ktoré využívajú na špeciálne činnosti, patria nemecký ovčiak, belgický ovčiak, labradorský retriever, bradáč a jack-russell teriér.
Najviac z nich, celkove 26, je vycvičených na vyhľadávanie tabaku a tabakových výrobkov, ďalších 11 je zameraných na omamné látky. Jeden je špecialista na vyhľadávanie peňazí. Ich výcvik trvá od troch do štyroch mesiacov.
 

Vyberte región